Bijzondere uitspraak: Linken naar radiostreams wordt betalen

nederland_fmPlaats links naar radiostreams zoals bij Nederland.fm en Op.fm en je kunt een rekening van Buma/Stemra tegemoet zien. Dat is het gevolg van een uitspraak vandaag door de rechtbank in Den Haag.

Rechtzaak Nederland.fm

J. Souren, de beheerder van Nederland.fm en Op.fm, hoorde vandaag de uitslag van de rechtzaak die was aangespannen tegen hem door Buma/Stemra. Souren heeft een maand de tijd om een licentie af te nemen bij Buma/Stemra of om te stoppen met z’n websites. Daarnaast dient hij de winst van de afgelopen 4 jaar af te dragen. De proceskosten van minimaal € 25.000 zijn ook voor rekening van Souren.

Inbreuk op auteursrecht

De rechtszaak ging over Nederland.fm en Op.fm die via links en embedden het mogelijk maken om naar radiostreams te luisteren. De rechtbank oordeelde dat Souren hiermee inbreuk maakte op het auteursrecht. Er werd namelijk toegang tot het grotere publiek verleend, zonder dat Buma/Stemra daar vergoedingen voor ontving.

Linken naar radiostreams

De rechter oordeelde dat voor het linken naar radiostreams betaald dient te worden. Hierbij wel de kanttekening dat Nederland.fm en Op.fm als doel hadden om geld te verdienen aan het aanbod van deze radiostreams. Het ging niet om 1 link, maar 50 radiostreams die werden aangeboden. Tevens werden advertenties getoond waarbij Souren inkomsten verdiende aan het aanbieden van deze links en embedde streams.

Bron

Geschreven door Miranda Gahrmann

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *